joi, 4 martie 2010

Cea mai leneșă mâncare

Supă cu găluşte, carevasăzică.Moşu' remus avea dreptate, găluştele-s mâncarea gospodinei leneşe. E drept, de pe vremea când nu erau tăieței la pungă... Da' nu vă împiedică nimic să puneţi şi din ăia (cum se procedează ca să nu vă alegeţi cu o tocană de tăieţei, mai încolo).
Cât despre lenea asociată producţiei propriu-zise, ţin să vă informez că avantajele sunt următoarele:
  • efortul este minim, adică necesita spălarea cărnii şi curățatul şi spălatul zarzavatului
  • se fierbe la foc foarte mic, adică nu dă în foc, nu murdărește aragazul, nu se arde
  • producţia găluştelor durează maximum 20 de minute, fără timpul de fierbere de încă 10 (maximum)
Dezavantajul unic este că:
  • fiartă cumsecade, la foc micmicmic, să rămână limpede, o astfel de supă stă pe aragaz vreo 3 ore
Recipiente
  • 1 oală mare, de 4-5 l.
  • 1 oală mai mică, în care să strecuraţi supa şi să fierbeţi găluştele.
NOTA: se recomanda ca în oala pentru supa asta sa nu fierbeți niciodată nimic altceva în afara de apă, sau, în orice caz, nici un fel de mâncare cu aromă puternica, ciorbe, zemuri și alte borșuri.

Ingrediente pentru supă (pentru o oală mare, de 4-5 l):

1 găină sau 1 cocoș de curte, dezmembrate (zicala cu găina bătrână și zama bună e adevărată până aici).
sau
3-4 (după posibilitățile buzunarului) bucăţi de rasol sau piept de vită cu os, da' mai bine 4
5-6 morcovi, mai mărişori și adulți, nu din cei de primăvară (de aici zicala de mai sus nu se mai aplica)
2-3 pătrunjei, tot maturi
1 ţelină medie, tot de toamnă

Puneţi apa la fiert (până da în clocot, poate fi și la foc mare). Între timp, spălați carnea, curățați legumele și spălați-le și pe ele. Când apa da în clocot, reduceți focul cat de mult posibil. Puneți carnea, sarea, piperul boabe (unii pun și o foaie de dafin și o ceapă. eu nu recomand) în oală și așteptați să dea din nou în clocot. În acest moment, adăugați zarzavatul. Puneți capacul, aşa, mai pe-o ureche sau, dacă aveți capac cu ventil, puneți-l drept.
De aici, datorită timpului lung de fierbere, puteţi să vă faceți de cap, în orice fel doriţi, fără griji, ca nu se arde, vreo 3-4 ore. Dacă nu vi se pare suficient de concentrată, fierbeţi-o o perioada fără capac.
Lăsaţi supa să fiarbă până când începe carnea sa se desprindă de pe oase. Dacă mai e nevoie, adăugaţi sare. Strecuraţi supa printr-o sită deasă, în altă oală.

NOTĂ:
Dacă vă doreşte sufletul și o salată de boeuf din zarzavatul  și carnea din supă, scoateţi zarzavatul puţin înainte de ce ziceam mai sus, ca sa nu se facă terci.
O a doua mâncare de genul 2 în 1 poate fi o supă-cremă din zarzavat, prin pasarea zarzavatului, adăugarea unei cantităţi oarecare de supă pentru subţiere  și asezonarea cu ce vă doreşte sufletul. Eu pun bulion și puţin piper.
Ingredientele pentru găluşte:

1-2 ouă, în funcţie de cantitatea de supa strecurată
gris, ochiometric
Separați  albușul de gălbenuș. bateți albușul cu furculița (adăugați o pișcătură de sare) până se întărește. Adăugați gălbenuşurile prin răsturnare. adaugați grisul pana când amestecul este tărișor  și se desprinde  ușor de pe bol.Cu o lingură  înmuiată în supa care clocotește (este esențial sa clocotească, aşa că puneţi supa strecurată  înapoi pe foc imediat ce ați terminat operațiunea), formați găluştele  și puneţi-le în supa.Dacă aveţi fidea din punga, e de evitat sa o fierbeți în supa. având prea multă făină, riscați sa îngroașe supa. Fierbeți fideaua separat, în apa cu sare, spălați-o și puneți-o abia apoi în supa strecurată. Puteți să aplicați același procedeu și pentru galuste, dacă vine soacra în vizita, pentru că nu rămân firimituri de găluşte prin supă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu