Moşu' remus avea dreptate, găluştele-s mâncarea gospodinei leneşe. E drept, de pe vremea când nu erau tăieței la pungă... Da' nu vă împiedică nimic să puneţi şi din ăia (cum se procedează ca să nu vă alegeţi cu o tocană de tăieţei, mai încolo).
Cât despre lenea asociată producţiei propriu-zise, ţin să vă informez că avantajele sunt următoarele:
- efortul este minim, adică necesita spălarea cărnii şi curățatul şi spălatul zarzavatului
- se fierbe la foc foarte mic, adică nu dă în foc, nu murdărește aragazul, nu se arde
- producţia găluştelor durează maximum 20 de minute, fără timpul de fierbere de încă 10 (maximum)
- fiartă cumsecade, la foc micmicmic, să rămână limpede, o astfel de supă stă pe aragaz vreo 3 ore
- 1 oală mare, de 4-5 l.
- 1 oală mai mică, în care să strecuraţi supa şi să fierbeţi găluştele.
Ingrediente pentru supă (pentru o oală mare, de 4-5 l):
1 găină sau 1 cocoș de curte, dezmembrate (zicala cu găina bătrână și zama bună e adevărată până aici).
sau
3-4 (după posibilitățile buzunarului) bucăţi de rasol sau piept de vită cu os, da' mai bine 4
5-6 morcovi, mai mărişori și adulți, nu din cei de primăvară (de aici zicala de mai sus nu se mai aplica)
2-3 pătrunjei, tot maturi
1 ţelină medie, tot de toamnă
Puneţi apa la fiert (până da în clocot, poate fi și la foc mare). Între timp, spălați carnea, curățați legumele și spălați-le și pe ele. Când apa da în clocot, reduceți focul cat de mult posibil. Puneți carnea, sarea, piperul boabe (unii pun și o foaie de dafin și o ceapă. eu nu recomand) în oală și așteptați să dea din nou în clocot. În acest moment, adăugați zarzavatul. Puneți capacul, aşa, mai pe-o ureche sau, dacă aveți capac cu ventil, puneți-l drept.
De aici, datorită timpului lung de fierbere, puteţi să vă faceți de cap, în orice fel doriţi, fără griji, ca nu se arde, vreo 3-4 ore. Dacă nu vi se pare suficient de concentrată, fierbeţi-o o perioada fără capac.
Lăsaţi supa să fiarbă până când începe carnea sa se desprindă de pe oase. Dacă mai e nevoie, adăugaţi sare. Strecuraţi supa printr-o sită deasă, în altă oală.
NOTĂ:
Dacă vă doreşte sufletul și o salată de boeuf din zarzavatul și carnea din supă, scoateţi zarzavatul puţin înainte de ce ziceam mai sus, ca sa nu se facă terci.
O a doua mâncare de genul 2 în 1 poate fi o supă-cremă din zarzavat, prin pasarea zarzavatului, adăugarea unei cantităţi oarecare de supă pentru subţiere și asezonarea cu ce vă doreşte sufletul. Eu pun bulion și puţin piper.
Ingredientele pentru găluşte:
1-2 ouă, în funcţie de cantitatea de supa strecurată
gris, ochiometric
Separați albușul de gălbenuș. bateți albușul cu furculița (adăugați o pișcătură de sare) până se întărește. Adăugați gălbenuşurile prin răsturnare. adaugați grisul pana când amestecul este tărișor și se desprinde ușor de pe bol.
Cu o lingură înmuiată în supa care clocotește (este esențial sa clocotească, aşa că puneţi supa strecurată înapoi pe foc imediat ce ați terminat operațiunea), formați găluştele și puneţi-le în supa.
Dacă aveţi fidea din punga, e de evitat sa o fierbeți în supa. având prea multă făină, riscați sa îngroașe supa. Fierbeți fideaua separat, în apa cu sare, spălați-o și puneți-o abia apoi în supa strecurată. Puteți să aplicați același procedeu și pentru galuste, dacă vine soacra în vizita, pentru că nu rămân firimituri de găluşte prin supă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu