vineri, 4 martie 2011

Zamă de ouă

Cunoscută pe la mine și pe la alții prin sat și sub denumirea de „zam' aită”. Și, totodată, drept una din cele mai rapide (maximum 30 de minute, cap-coadă) mâncări ale săracului de pe astă lume...
Se dau mai jos rețeta proprie (mai întâi) și rețeta lu' buna (a doua).


Ingrediente (1):
2-3 linguri ulei (de măsline, dacă aveți, iar dacă nu, de floarea soarelui) SAU
1/4 pachet de unt
5-6 căței de ai (usturoi, în limba româna literară)
4 cuburi de supă vita (pot fi și de pui, și de legume, după gustul fiecăruia)

1 sticluță mică de vin SAU
2 pahare de vin dintr-o sticlă mai mare
2 linguri cimbru
2-3 linguri faina
3 l de apa calda (puneți-o la fiert înainte să vă apucați de restul operațiunilor)*
6 oua (sa nu uitam ce fel de zamă facem, nu?)

După cum am zis, începeți prin a pune apa la fiert, în alta oală decât cea în care veți face supa. Acuma, ideal este ca, pentru supa, sa aveți o oală mai mult înaltă decât largă, da' nu tușește nici dacă o faceți în orice altă oală.
Apoi, căliți aiu' tăiat felioare în ulei sau unt. Adăugați făina și învârtiți-o de doua ori în oală. Adăugați cimbrul. Începeți să turnați, cu un polonic sau ibric, din apa fiarta, ca să diluați amestecul lipicios de făină și grăsime. Așa recomand eu. Puteți și să turnați direct apa, dar există șanse mari să rămână cocoloașe. După ce amestecul a ajuns aproape lichid, turnați restul de apă, vinul și aruncați cuburile în oală. Fierbeți cca. 15 minute.
Spargeți ouăle, unul câte unul, într-o ceașcă. Din ceașcă, turnați-le în zama clocotindă și aburindă. Mai fierbeți 10 minute**.
Luați un bol, un polonic, o lingură și descurcați-vă.

Ingrediente (2):
din cele de mai sus se scad vinul și cimbrul și se adaugă oțet (după gust)

Continuați după cum v-am povestit mai sus.

* Eu prefer să pun apa fiartă, în urma câtorva incidente de inundare a aragazului cu spuma cauzată de apa rece turnată peste maglavaisul cald. Voi puteți încerca pe cont propriu și alte metode.

** Să nu va împingă știu eu ce să amestecați în zamă înainte să expire cele 10 minute finale. Vă veți alege cu o papară fiartă, în cel mai bun caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu