miercuri, 23 martie 2011

paste "inca o gaura la curea"

pe scurt, ca le-am facut de foame, nu de faima. si acum pot sa omor purici pe burta.

mai intai, nu va impiedica nimeni sa puneti carne. prajiti-o separat, doar.

apoi, pentru 2 portii:
2-3 morcovi medii, curatati si facuti fasioare cu curatatorul de cartofi
3-4 catei de usturoi
1 conserva de rosii in bulion, intregi sau cubulete, dupa cum e de mare lenea, iarna sau
300 g rosii proaspete de la piata, in sezon
masline, dupa pofta
1 dovlecel mediu
bureti (de preferinta hribi) uscati, dupa gust
ulei de masline, sare, piper, ardei iute, oregano si/sau busuioc si (daca va place sosul mai dulce) o piscatura (cat iei intre trei degete) de zahar sau cateva picaturi de miere
250 g paste (eu folosesc paste integrale, dar daca nu va place consistenta putin nisipoasa, folositi din cele obisnuite)
puneti apa pentru paste la fiert (cu sare).
 
in timp ce fierbe, curatati si 'fasiati' morcovii, ca in poza. faceti la fel cu dovlecelul.
turnati ulei de masline intr-o tigaie pusa (evident, ca suntem lenesi isteti) pe foc.
cand uleiul e fierbinte (la tigaile anti-aderente incepe sa o ia la goana prin tigaie), turnati morcovii in el si rumeniti-i.

intre timp, curatati usturoiul si taiati-l felii subtiri. daca n-ati luat rosii cubulete, taiati-le pe cele intregi cubulete.

cand s-au rumenit morcovii si dovlecelul, si s-au inmuiat, aruncati usturoiul in tigaie, invartiti-l de doua-trei ori si apoi turnati cuburile de rosii si bulionul ramas in conserva, hribii si maslinele.

lasati sa scada, asezonati cu sare, piper si/sau ardei iute, oregano.

pe undeva intre diversele etape de fabricatie ale sosului, apa va fi clocotit si veti fi pus domniile voastre pastele la fiert. lasati-le pana se fierb all' dente (adica sa nu se faca terci la prima atingere, iar interiorul sa fie complet alb). scurgeti, spalati daca e nevoie, turnati din nou in oala si amestecati cu putin ulei de masline.

pastele-n boluri, sosul peste paste si pofta buna.




2 comentarii:

  1. fuaaaarte buna

    Tigai, sariti pe blat! Aragaz, aprinde-te! M-apuc! Acuma. Imediat. Numa un pic. Sa mai shed putin. Imediat. Oh, hai, ca prea bine suna! :)

    Merciiiii *

    RăspundețiȘtergere
  2. oh, ne supraestimati. aici e pentru lenesi, n-avem tigai saltarete si nici aragazul nu se-aprinde prin puterea mintii :)

    RăspundețiȘtergere